V.C.C. ´t baarsje - Percula fluviatilis
V.C.C. ´t baarsje v/h H.S.V. Hauwert
Vrienden-visclub “t Baarsje” is voortgekomen uit ´H.S.V. Hauwert´, die in 1947 werd opgericht door de heren Jan Wittebol Sr. en Jan Otter. Het was een vereniging die voornamelijk op de zaterdagmiddag viste. Deze traditie is door ´t Baarsje´ in ere gehouden.

Toen in 2000 ´H.S.V. Hauwert´ ten onder dreigde te gaan, vormden drie heren uit de overgebleven leden een interim-bestuur, om onder de nieuwe naam ´Vrienden Vis Club ´t Baarsje´ een doorstart te maken. Als zaterdagmiddag afdeling van ´H.S.V. Moby Dick ´67´ uit Zwaagdijk-Oost werd met ruim 30 leden hun gezamenlijke liefhebberij – het baarsvissen – voortgezet. We verhuisden naar Café Restaurant ´De Ark´, dat ons nieuwe punt van samenkomst werd.

Op 1 januari 2008 hield H.S.V. ´Moby Dick ´67´ op te bestaan en moest H.S.V. ´t Baarsje op zoek naar een nieuwe vereniging die is aangesloten bij de Federatie Noord-West. De keuze viel op ´H.S.V. Oefen Geduld´ uit Wervershoof. Vanaf die datum vissen wij als zaterdagmiddag afdeling onder de paraplu van ´H.S.V. Oefen Geduld´.

Omdat de meeste baarsclubs op de zondagochtend vissen is de zaterdagmiddag een uitgelezen tijdstip om de kunst van het baarzen nog verder te verfijnen. Bovendien is voor sommige langslapers prettig, omdat ze dan eens niet vroeg uit de veren hoeven. Hoewel onze club niet ontkomt aan een stukje vergrijzing, telt de vriendengroep nog steeds ruim dertig leden, die uit diverse plaatsen in Noord-Holland (boven ´t IJ) komen.

Iedere zaterdagmiddag (ijsgang uitgesloten) komt de club samen in Café Restaurant ´De Ark´, waar we gastvrij ontvangen worden door de uitbaters André en Mathieu. De inschrijving voor de wedstrijd is om 12.30 uur en het vertrek naar het viswater is om 13.00 uur.

Gedurende het jaar worden en diverse competities en wedstrijden georganiseerd:
• de baarscompetitie over 10 wedstrijden
• de wit-baars-paling competitie over 3 wedstrijden
• de havencompetitie over 5 wedstrijden
• de koppelwedstrijden over 3 wedstrijden
• de zomeravondcompetitie over 6 wedstrijden
• de Witboltrofee, 1 wedstrijd
• het Baars Kampioenschap van Zwaagdijk, 1 wedstrijd
• de biefstukwedstrijd, 1 wedstrijd met lekker eten na afloop in ´De Ark´
• de overige 32 zaterdagmiddagen komen de vrienden bij elkaar om een vrije wedstrijd te gaan vissen

Omdat we in tegenstelling tot de meeste andere verenigingen geen “spaargelden” hebben, heeft onze visclub geen “liggende gelden”, aandelen of ander belegd vermogen. Ale inkomende gelden komen direct ten goede aan de leden en de verenigingactiviteiten. Het lidmaatschap bedraagt € 10,00 per jaar, leden van H.S.V. Oefen Geduld betalen € 6,00.

Voor de meeste wedstrijd is er een inleg van € 3,00 per persoon en na afloop van de meeste wedstrijden gaat iedereen met een prijsje – in de vorm van een pak koffie, een fles wijn of een plant – tevreden huiswaarts.

Onze vereniging is het vooral te doen om - in goede sfeer iedere zaterdagmiddag onze gezamenlijk hobby – het wedstrijdvissen op baars te kunnen beoefenen.

Vandaar: Vrienden-Vis-Club ’t Baarsje.
Miss Creative